Obsah
Změna cen stravného ve školním roce 2020-2021
V důsledku citelného růstu cen potravin, který se zákonitě projevil v hospodaření
školních jídelen, je nutné zvýšit také ceny stravného.
Ceny stravného lze porovnat na webových stránkách školních jídelen.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA
1. Strávníci 7 – 10 let 23,--Kč/ 1 oběd
2. Strávníci 11 – 14 let 24,-- Kč/ 1 oběd
3. Strávníci 15 let a více 25-- Kč/ 1 oběd
4. Zaměstnanci 25,-- Kč/ 1 oběd
5. Důchodci (bývalí zaměstnanci) 25,--Kč/1 oběd
6. Důchodci (bývalí zaměstnanci ŠÚ Zlín) 32,-- Kč/1 oběd
MATEŘSKÁ ŠKOLA
Věková kategorie 3 – 6 let :
Celodenní - 39,- Kč : přesnídávka 9,- Kč, oběd 21,- Kč, svačina 9,- Kč
Polodenní – 30,- Kč : přesnídávka 9,- Kč, oběd 21,- Kč
Věková kategorie 7- 10 let
Celodenní – 41,- Kč : přesnídávka 9,- Kč, oběd 23,- Kč, svačina 9,00 Kč
Polodenní – 32,- Kč : přesnídávka 9,- Kč, oběd 23,- Kč
Yvona Vyvlečková Mgr. Aleš Kozubík
ved. školní jídelny ředitel Zš a Mš
Dodatek K HACCP
Kuchyně – zaměstnanci ŠJ:
Přejímka zboží
- Zboží přebírat na rampě, nepouštět do provozů školní jídelny nepovolané osoby.
- Při přejímce zboží a uskladnění používat jiný oděv než v kuchyni a jídelně, dále gumové rukavice, roušky.
- Obaly od potravin (přepravky, kartony) neskladovat v prostoru školní jídelny, ihned likvidace.
- Po přejímce a uskladnění odložit použitý oděv na určené místo, použité jednorázové rukavice vyhodit do igelitového uzavíratelného sáčku, kam vyhazujeme i jednorázové roušky a často vynášet mimo prostory jídelny.
- Nutné časté mytí rukou dle návodu hygieniků (mýdlem po dobu alespoň 30 sekund), často používat vhodnou dezinfekci.
- Obléct jiný pracovní oděv včetně pokrývky hlavy, roušku, rukavice – vše určené na přípravu pokrmů.
- Stejné pokyny dodržovat i u vydávání potravin ze skladu do kuchyně.
- V případě, že opouštíte kuchyň, při návratu opět umýt a zdezinfikovat ruce.
Zaměstnanci školní jídelny
- Bezvadný zdravotní stav bez zvýšené teploty – pravidelně kontrolovat,
- Neshlukovat se s ostatními zaměstnanci školy nebo školského zařízení.
- Dbát na přísnou hygienu při přípravě pokrmů – důkladné mytí ovoce, zeleniny, masa,…,
dostatečně dlouhá tepelná úprava, uchování pokrmů ve správné teplotě, zachování teplotního řetězce.
- Při výdeji čistý pracovní oděv včetně pokrývky hlavy, gumové rukavice, roušky, používat náčiní.
Mateřské školy
Stravovací služby je možné zajistit:
• školní stravování – v běžné podobě.
Počet dětí není omezen, nutné dbát na dostatečnou hygienu, děti si před každým jídlem umyjí ruce mýdlem.
- Děti si nebudou samy nabírat jídlo, brát si ze společného talíře ovoce, zeleninu, nebudou si sami mazat chléb, pečivo, nalévat nápoje, brát ze společných nádob příbory apod.
- Každé dítě dostane svůj tácek, talířek s kompletní svačinou, oběd na talířích. Nutná úzká spolupráce kuchyně s učitelkami na třídách.
- Mateřské školy zajišťují celodenní stravování (přesnídávka, oběd, svačina) bez omezení.
- Nepouštět rodiče a další cizí osoby do prostor výdejny Mš.
Základní školy 1. stupeň, 2.stupeň, 9. ročníky
Stravovací služby je možné zajistit:
• školní stravování – vydávání obědů při zajištění níže uvedených pravidel.
Doporučuje se připravovat pouze jeden druh teplého jídla.
- Skupiny do 15 žáků, stejně tak zajištění stravování.
- Při vstupu do jídelny umístit dezinfekci.
- Strávníci mají roušky, které odkládají až při vlastní konzumaci, ukládají do vlastních igelitových sáčků.
- Zajistit rozestupy mezi strávníky.
- Žáci si před vstupem do ŠJ odloží svrchní oděv, tašky na určené místo, nikoliv na židle.
- Umyjí si ruce a použijí dezinfekci.
- Žáci si nebudou sami brát příbory, nalévat nápoje, brát ovoce a jiné doplňky stravy. Vše zajistí zaměstnanci kuchyně v jednorázových rukavicích.
- Nutné sestavit přesný harmonogram ve spolupráci s pedagogy, aby se nesetkávalo více skupin v jídelně, hlavně u výdeje a odnášení špinavého nádobí.
- Výdej a konzumace stravy budou v těchto skupinách náročné, aby se všichni v určitém čase odstravovali.
- V případě dostatečně velké jídelny, rozdělit konzumační prostor na jednotlivé sekce pro jednotlivé skupiny žáků. Nesmí se míchat strávníci z jednotlivých skupin.
- Počet míst u stolu bude omezen, aby byly zaručeny dostatečné odstupy. U stolu 1 – 2 strávníci podle velikosti stolu.
- Zaměstnanci školy se budou stravovat se svojí skupinou nebo pak v určeném čase, nelze chodit do jídelny dle svého uvážení.
- Jídlo 1. den nepřítomnosti se nebude vydávat, oběd bude odhlášen.
- Nepouštět rodiče a další cizí osoby do prostor školní jídelny.
- Snažit se všechny úhrady za potraviny a stravné řešit bezhotovostně, jinak přísně dodržovat hygienické předpisy.
Vypracovala: Bc. Ilona Špráchalová, upravila pro provoz Zš a Mš Újezd Vyvlečková Yvona
14. 5. 2020
Kontakty ŠJ
Jméno: | Tel: | E-mail: | |
Kancelář kuchyně | Vyvlečková Yvona | 577005661 | vedoucisj@zsujezd.cz |