Kuřecí vývar


Ingredience:


8 ks kuřecích křídel
1 mrkev
1 celer
1 hrst celého pepře
1 hrst nového koření
6 ks bobkového listu
2 hrsti petrželky
Masox
2l vody
sůl (dle chuti)
drcený pepř (dle chuti)


Postup:



1. Do velkého či vysokého kastrólu nalijeme studenou vodu, tolik, kolik chceme polévky a jak silnou, většinou 2 litry.
2. Do studené vody vhodíme umyté kuřecí maso. Přidáme pepř celý, bobkový list a nové koření.
Pokud nechceme později lovit kuličky, použijeme kryt.
3. Ohřejeme vodu do varu, poté ztlumíme a necháme probublávat.
Minimálně do doby, než se nám na povrchu objeví mastná oka a kuře bude uvařené.
Čím déle necháme vařit, tím lepší a silnější je vývar.
4. Mezi vařením vývaru si nastrouháme mrkev, petržel a 1 menší celer.
5. Po uvaření vývaru vyndáme kuřecí křídla, necháme chviličku vychladnout, vybereme kuličky pepře, nového koření a bobkové listy, vývar necháme stále malinko ohřívat, ať probublává.
Pokud jste vařili krátkou dobu a vývar je slabý, přidáme kuřecí bujón.
6.Přidáme nastrouhanou zeleninu.
7.Nyní můžeme obírat maso, je na to dost času.
8. Vhodíme obrané maso, osolíme, opepříme, vhodíme petrželku, celé to zamícháme a jakmile je zelenina uvařená, tak je poctivá kuřecí polévka na světě.
Dobrou chuť!







Česneková polévka


Ingredience:


4 brambory
1 kostka hovězího bujónu
1 cibule
6 stroužků česneku
sýr
chlebové krutony
sůl
mletý černý pepř
majoránka
drcený kmín



Postup:



1.Menší cibuli a česnek očistíme. Cibuli nasekáme najemno, česnek také, nebo jej nakrájíme na plátky či prolisujeme.
2.Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky.
3.V hrnci rozehřejeme sádlo a zesklovatíme cibuli. Přidáme 3 stroužky česneku, krátce orestujeme a zalijeme horkou vodou.
4.Přidáme brambory, kostku bujónu a polévku osolíme, opepříme a přidáme drcený kmín.
5.Česnečku vaříme do změknutí brambor.
6.Ke konci přidáme do česnečky drhnutou majoránku. Pro silnější česnekový efekt můžeme přidat další 3 stroužky česneku, tentokrát už prolisovaného.
7.Horkou česnečku lijeme nejlépe do misek a posypeme upečenými kostičkami tvrdšího chleba a nastrouhaným sýrem. Hotovou česnečku se sýrem ihned podáváme.
Dobrou chuť!